Univerzitní vzdělávání pro všechny roztoče a roupy - Petrus Christosus

27.03.2001 12:10

 

„Nejtěžší ze všeho je odpovídat na mlčení." (Lucillus Salfius)

Vážené kolegyně, vážení kolegové, parazitologové, insektáři, odborníci, odborná veřejnosti, veřejnosti laická i široká, zástupci významných oborových organizací, ředitelé, předsedkyně, organizátoři, hostitelé, konzumenti! Milí badatelé v oblastech biologických i sociálních!
Byl jsem požádán, abych i já přednesl svůj příspěvek v rámci našeho odborného meziparazitologického kolokvia s národní účastí. A tak mi zajisté rádi dovolíte, abych se zde i já proslovil, neboť vzájemné sdělování odborných poznatků nelze zanedbávat a právě takováto odborná setkání s mou účastí jsou výtečnou příležitostí k vzájemné výměně zkušeností a schopností. Zajisté mou práci vysoko oceníte.

Všichni víme, že primární oblastí mých dlouholetých výzkumů a - nebojím se říci - celoživotních snah je péče o vzdělávání našich nezanedbatelných, leč velmi často hanebně zanedbávaných spoluobčanů - společností ohavně nazývaných parazity. Ve svém prozatím posledním, ale bezesporu nejvýznamnějším, období své výzkumné práce jsem se zaměřil na sociální skupinu roztočů a roupů. V čele týmu několika svých spolupracovníků jsem zahájil činnost a výsledky mé práce se velmi brzo dostavily. Po nesmírném úsilí se mi, ve spolupráci s jedním takřka bezvýznamným, leč potřebným kolegou mého týmu podařilo vytvořit podrobný pětiletý plán na obnovu a rozvoj struktury terciálního vzdělávání roztočů a roupů na všech typech vysokých škol a univerzit, státních, soukromých i církevních.
Přirozeně si nyní musím dovolit ve zkratce vám zde načrtnout výsledky svého soustavného jedinečného bádání, přo němž jsem se pohyboval v neustálém kontaku s roztoči a roupy a trávil s nimi své nejpřínosnější chvíle. Roztoče a roupy je bezprecedentně třeba vzdělávat. To je základní premisa a hlavní výsledek mého zkoumání a návrhu. Výchova a vzdělávání by mělo probíhat soustavně, podle nejnovějších pedagogických a psychologických studií a v důstojných podmínkách. Roztočům a roupům je nutno věnovat zvláště jemnou a citlivou péči převážně s ohledem na křehké socio-kulturní prostředí v němž žijí.

Odpovězte si sami na otázku, jaký vztah máte k tomuto majoritnímu etniku? Co jste kdy vykonali pro jejich dobro? Máte vůči jejich zástupcům nějaké opodstatněné výhrady? Měli jste někdy roupy? Roztočili jste někdy větší sumu peněz? Pěstujete ve svém prostředí roztočům a roupům příznivou mikrofloru? Byli byste ochotni přijmout do svého podniku roupy se změněnou pracovní schopností? Byli byste ochotni spolupracovat na výzkumném projektu s vysoce kvalifikovaným roztočem? Víte, jaké daňové úlevy můžete získat, poskytnete-li roztočům sponzorský dar? Kolika roupům denně neodpovíte na jejich pozdrav? Kdy jste si s nimi naposledy hráli na pískovišti? Nenudím vás?

Po krátké reflexivní vložce mi dovolte zakončit můj velmi instruktivní a podnětný příspěvek několika konkrétními poznámkami a osobními závěry k nimž jsem, přes veškeré potíže, které práce na tématu tak pro sponzory nezajímavém jako je toto, dospěl. Pevně věřím, že se v brzké době podaří talentovaným a vysoce odborně vyškoleným roztočům i koneckonců roupům, byť musím uznat, že jejich výchova a výuka je složitější než ta roztočů, prosadit na nejvyšších místech vyžadujících nejvyšší odbornou kvalifikaci a ohromné lidské schopnosti a nasazení. Jsem přesvědčen, že píle, kterou jsem u roztočů v jejich studijním nasazení pozoroval, je tou nejlepší devízou pro jejich budoucí uplatnění.
A proto doufám, že již víte, koho budete volit v příštích parlamentních a senátních volbách, do nichž jedna z mých zkoumaných skupin roztočů a roupů jde s nenásilným a velmi kultivovaným heslem: ROZTOČI DO SENÁTU, ROUPI DO POSLANECKÉ SNĚMOVNY. A ŠKRKAVKA NA HRAD. Ano, drazí kolegové - ŠKRKAVKA NA HRAD. ŠKRKAVKA NA HRAD. SVĚT PATŘÍ ROUPŮM, NEBE PATŘÍ ROZTOČŮM, VESMÍR PATŘÍ TASEMNICI, PARAZITI PATŘÍ MNĚ! PARAZITI VOLÍ MĚ. DÍKY. DÍKY. DÍKY.