Nové trendy v destruktivní diagnostice střevních parazitóz rybího klíštěte Culex Pipiens - Jandr Kura

27.03.2001 12:15

 

Začal bych větou - I paraziti mají své oblíbené cizopasníky.

Jednou z mých nejoblíbenějších je tasemnice řádu Pseudophyllidae. Jako parazitolog ji mám opravdu rád. Metodu, kterou používám, a kterou jistě všichni dobře znáte. V našich laboratořích se objevila teprve nedávno. Asi před dvěma dny a padesáti lety, v roce 1951, přesně 10. března v 7 hodin ráno, jsme mnozí z nás o parazitologii ještě nic nevěděli.

Něco k samotné metodě.
Diagnostika rybího klíštěte (obrázek) spočívá v náhodném rozeslání ryb celkem 113 laboratořím po dobu jednoho roku.
Přesto, že jsem měl k dispozici pouze 100 vzorků rybího klíštěte řádu Culex Pipiens, rozeslal jsem 113 ryb. Výsledky byly různé.
Například z laboratoří, které obdržely rybu bez klíštěte, byly nejzajímavější. Proto je zde neuvádím, ale vrátím se k nim až na závěr mé přednášky.
Po roce trpělivého vědeckého čekání v laboratoři se mi vrátily všechny ryby i dotazníky zpátky. Měl jsem radost. Myslím si, že jako parazitologové si to dovedete představit.

Během mého tvůrčího čekání na výsledky jsem v laboratoři napsal knihu. Nazval jsem ji „Už toho mám dost". Kniha pojednává o parazitologii ryb obecně.

Ještě bych chtěl upozornit na chybu ve sborníku, který zanedlouho vyjde. Ryby jsem posílal prosím balíkovou poštou a dotazníky elektronickou poštou. Nikoliv obráceně, jak bude uvedeno ve sborníku.

Tímto způsobem rozesílání jsem dosahoval mnohem přesnějších výsledků než nějakým jiným způsobem. Ostatně posuďte sami:

- 2 laboratoře se neobarvily
- 115 laboratoří udrželo velikost klíšťat na mini pipiens
- s neudržením stolice v klíštěti mělo problémy 28 laboratoří
- 4 laboratoře oddělily klíště od ryby
- 2 klíšťata oddělila 4 laboratoře od ryb
- 1 laboratoř nerozeznala rybu ani klíště
- 2 výsledky z ostatních laboratoří byly také zajímavé
- některé výsledky byly dokonce zanedbatelné
- 5 výsledků bylo postradatelných
- 4 výsledky se úplně ztratily

Nalijme si to všechno do čistého vína. Paraziti mají ryby čili ryby a paraziti bez ryb. To by bylo samozřejmě neuskutečnitelné. Principielně každý jej máme. Například takový malý drobný téměř neškodný parazit, jako je rybí klíště čeledi Culex Pipiens, je velmi nebezpečný. Jeho vzácný výskyt nám potvrdil dokonce i ng. RaD. Ermitáž ve své laboratoři. 

Mimo kolokviální diagnostiku byla a stále je sledována diagnostika silně pozitivních. Ti dobře nabarvené preparáty přebarvili obráceně. Všem se to povedlo. Výsledkem celé práce, a z toho mám největší radost, je závěr. Poměr mezi mikroskopickým a makroskopickým hodnocením na těchto výsledcích si netroufnu posoudit. Všichni si musíme uvědomit, že v budoucnosti bude hodnocení normální.

Poznámka: výklad byl doprovázen prezentací několika výsledků z náhodně vybraného dotazníku jedné konkrétní laboratoře (záznam z meziprojektoru).